Skoens anatomi

Skoens anatomi

Skoens anatomi

Det er ingen hemmelighet at sko vi synes er pene eller stilige ofte er ukomfortable – og ikke nødvendigvis det beste alternativet for føttene våre. Men forskning har vist at det ikke alltid koster skjorten å finne sko som er bedre for føtter, knær og hofter, faktisk kan dyre sko være mer skadelig for kroppen enn billige sko.

Riktig sko er viktig fordi føttene er grunnlaget for resten av kroppen, og det viktigste motoriske verktøyet vi har. Den som har brukket en ankel eller fot noen gang, vet hvor mye benskade hindrer mobiliteten. Er man riktig uheldig skal det mer en noen uker i gips til for å rette opp i skaden. Dessverre kan kan også pådra seg skade uten et dramatisk brudd, men kun ved å bruke feil skotøy. Grunnen til det er at feil fottøy fører til feil bevegelse i foten, noe som forplanter seg til leddene. Mange får kneskader eller problemer med hofte og rygg etter å ha brukt feil skotøy i mange år.

Å finne riktig sko kan være en utfordring, og pris er som nevnt ikke alltid en nøyaktig indikator for om en sko er god eller ikke. Det samme gjelder komfort. Sko som endrer gangen for mye kan ha den motsatte effekt, særlig dersom man har leddgikt eller lignende leddsykdommer. En sko som tar hensyn til fotens anatomi og den naturlige gangen derimot, kan være et nyttig hjelpemiddel for å rette opp i skader på føttene og følgeskader etter bruk av feil fottøy.

En sko skal gi støtte nok, og være komfortabel for den som har den på. Ingen føtter er like, og det finnes ingen ‘one size fits all’. Vi går heller ikke likt, og vi legger forskjellig vekt på deler av foten etter hva som føles naturlig for oss. Det betyr at viktigste trikset for å finne en god sko er å prøve dem på. For enkelte kan en birkenstock være riktig fottøy, mens denne ikke vil passe for andre. Feil vektfordeling som følge av å ha brukt feil fottøy over lang tid, derimot, kan fikses med korrigerende sko.

Er man på jakt etter en sko for å rette opp i leddskader, bør man oppsøke ortopeder og eksperter. En ortoped vil se på fotens anatomi, og bruker informasjon om fotbuen og ikke minst om gangen for å finne roten av problemet. For å gjøre dette kan de undersøkte hvordan hverdagsskoene brukt til hverdags er slitt, og se på hvordan man går. Om du foretrekker å velge sko selv, er det noen anbefalte regler: http://www.scholl.no/alt-om-fotter/velaere/den-beste-maten-a-velge-sko-pa/] å følge, uavhengig av hvor man går for å kjøpe sko.

Hvis du mistenker at du har problemer som følge av bruk av feil fottøy, kan du finne nærmeste ortoped via Norsk ortopedisk forening.

Rebecka

Forskning og vitenskap

No description. Please update your profile.

childcare